Clooney a Vészhelyzet Ross dokija óta elég sokra vitte. nemcsak mint színész (személyes kedvenc a Syriana), de mint producer is (lásd még a széles körben ismert trilógia, az Ocean's 11-12-13). az írói munkásságáról eddig nem tudtam, pedig érdemes belesni abba is. az előbbi trilógia harmadjára már nagyon idegesítő, túltupírozott forgatókönyve után üdítő színfolt a Good night and good luck. a színfolt mellesleg elég béna hasonlat, ugyanis fekete-fehérben készült a film. de nemcsak, hogy fekete-fehérben: a mi Gyurink rendesen visszament hatvan évet a filmtörténetben. a történet, a díszletek, a párbeszédek, a korabeli televíziós hőskor díszletei (szinte kis sem mozdulunk a CBS stúdóiból) de még szereplők dohányzása is olyan légkört teremt, hogy majdnem elhisszük, hogy az ötvenes években készült a film. a történet egyik főszereplőjéről, McCarthy szenátorról készült (ál?)hiteles felvételek, tévébejátszások ugyanezt a hatást keltik.

a történetben szereplő műsor szerkesztősége a nem kicsit paranoid McCarthy által szervezett, "kommunista"-ellenes koncepciós perek egyikéről (nevezetesen egy repülőstisztnek a hadseregtől való indokolatlan eltávolításáról) készít riportot. ismerve a hidegháborús korszak hisztérikus légkörét, a dolog kissé kinövi magát és kilépve szerkesztői szobából önálló életre kel. a szenátor ugyan visszavonja a vádakat, mégsem lehet egyértelműen győztesről és vesztesről beszélni: a stáb komoly árat fizet a sikerért.

a film elmeséli: nem kell a Szovjetunióban lennünk, hogy észrevegyük egy autokrata mániákus tombolását. a forgatókönyvet csupán hat éve írták, még ha a cselekmény az múltszázad közepén játszódik is. térben és időben bármikor elkezdődhet hasonló ámokfutás és sok dolog ismerősnek tűnhet napjainkból is. amikor jön egy (több mint) szolidnak nem mondható médiatörvény, Magyar  Mozgókép Közalapítvány lakat, színházvezetés-HR. éljen a Kárpátmedence Géniusza.

remélem, majd egyszer itt is filmet forgatunk erről...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatnezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr653317399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása