München, Németország

 

az előző havi blogszünet okozati összefüggésben van egy elég komoly utazássorozattal, melynek egyik állomása a fenti város volt.
Európában ennél nyugatabbra nem voltam még. nem is vonzott a környék nagyon. egy mesterséges, hideg rendszer képe élt bennem az országról. nos, München nem ilyen - a városrészek persze lehet, de arra nem volt elég két nap. még a külváros is minimum olyan, mint Győr a jobb napokon (nem ide értve persze a "legendás" magyar utakat): autópálya aztán city. a kelták óta elég sokfélét összehordtak itt az emberöltők. ami látványos - ahogy az lenni szokott - az persze a feudalizmus idejéből való. a sokminden egyéb között szerencsére sörházról se felejtkezett meg az öreg fejedelem...

Isarthor - a belváros nyugati kapuja. a Isar ugye München folyója, onnan a név.
 

 a belváros központi tere (Marienplatz).

 

a téren a Neues Rathaus tornyában (zöld felépítmény) lakik a Glockenspiel nevű kis szerkezet, melynek bábúi minden nap délben és délután 5-kor előjönnek, és csinálnak valami érdekeset az arra járó népeknek (dettó ahogy a Prágai Orol). mi nem találkoztunk velük.

 

a Frauenkirche tornya, bajor nemzeti színekkel (másik verzió a fehér-kék). a templomot minden magyar pógár ismeri aki, a '80 évek első éveiben követte az MTV műsorát. emlékszünk, ugye a piros-sárga-kiccsávóra meg az öreg asztalos faterra? sajnos, velük se találkoztunk...

  

...másokkal azonban igen. mint mindenhol, itt is akadtak mesébe illő fejek. ő pölö a piroskára hajaz, ha a zsacsiban kalács figyel, pláne.

 

Hofbräuhaus. ha télleg kéne csővezeték Magyarországra, akkor javaslok a Déli Áramlat helyett egy Dél-Német áramlatot, és legyen ez a kútfő.

 

zergetollban-népviseletben söröző helyiek. ha ilyen felvétel Magyarországon készülne busókkal, matyókkal vagy palócokkal, nem feltételezném a beállítás freestyle voltát. ilyesmi népművészeti seregszemle általában szervezett IBUSZ-program keretében vagy más mesterséges okkal szerveződik. ám ezek az urakhölgyek jöttek, oszt úgygondolták, nyomják kicsit autenikben, autetik helyen...

 

...autentik korsóval. látjuk ugye? mindenkinek natív arcnak van. számmal, lakattal, nem is üvegből, hanem kerámiából (lásd előző kép, jobboldali úr).
 

gyüttmentnek persze nem jár a maszek krigli. azér nem sértődtünk meg az üvegen se, pláne hogy a literes (mamut) vezió az elterjedt, csapolva pedig nem is ismerik a 2,5ös EU szabványt. de hogy anyádat-nézés ilyen kérés esetén, az biztos. az asztal láthatóan vendégkönyvként is használható. analóg sörblog. van bejegyzés bőven.
 

...és amit nem vártunk
Orlande de Lassus szobra, Promenadeplatz - München.
van egy keskeny de csendes park a Marienplatz meg a többi népes belvárosi tér mögött az északi oldalon. öt szobor is áll rajta. a müncheni hívek Orlando de Lassushoz emlékművéhez pakolták ez a méretes giccshalmot. gondolom azért ide, mert az öt lehetséges nagyember közül csak Lassus volt zenész. bolhapiac kutttyaf(ája)a ehhez képest: rajzolt, nyomtatott, festett -és fényképek, különböző debil költemények, papír, gumi és egyéb anyagú szívek. noha igaz, az öreg Jacksonnal meghalt a 80as évek is, de nem mindenki tudnak túllépni rajta. így hát körberaknak egy emlékművet, ez még lehet el is menne. ámde kis csoport érkezik, külsőhangszórós mobilból (táskarádió v2.0) They Don't Care About Us. és örülnek neki. lehet, még moonwalk is lesz itt... na, azt nem vártuk meg.
még annyi, hogy agyban mindenki rekonstruálja, mit szólna hasonlóhoz a közterület-felügyelet vagy a kerületi "tanács" hasonló szituációban. biztos nehezen viselnék 2 éven keresztül...

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatnezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr962881694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása