ezen a héten teljesen gagyi az idő ezzel az alighúsz fokkal, de voltak (és remélem, lesznek is) olyan napok, mikor nem is érdemes mást csinálni, mint betenni a fejünkbe a házmestert, kis testünket meg a vízbe, oszt aggyadneki. az "infrastruktúra"  jellege sem mindegy. kinek az élővíz, kinek a veszített víztükör. nekem az előbbi a zsáner, ezen belül is - a földrajzi pozíciónak megfelelően - a Fertő-tó, a (hattyúhullaték és iszapfürdő-mentes) osztrák oldal. az meg nagy kár, hogy a Rába habzásával és a nicki duzzasztó beüzemelésvel megszűnt a B terv...

ami viszont alant következik, az lehet ám a kemény! nem is kellett hozzá más, mint 60 év, néhány bomba, pár természetes vízfeltörés (gondolom a Don közvetlen közelsége miatt) és a helyiek tenni akarása. az eredmény egy nagyon tiszta vízü, félig fedett-félig szabadtéri kialakítású, félig mesterséges-félig természetes eredetű medencerendszer. az igaz "élmény fürdő". egy estleges zenés produkció ütőerejét a helyszínen meg el sem képzelem...

kár, hogy kevés embert ismerek arrafelé...


a képen látható, valamikori raktárépület Oroszországban, Rostov na Donu városban, a Don partján. két évszázaddal ezelőtt országos jelentőségűek voltak az itteni raktárközpontok. az idő vasfoga azóta kissé megcsócsálta a falakat, és egy egész különleges strandot hozott össze.

 


A közeli kikötő eléggé megkapta az ívet a második világháború bombatámadásaiban, így még az is kész csoda, hogy ennyi maradt belőle. Egy bomba azért talált, és tönkrevágta a hűtőrendszert. A raktárak vagy ötször leégtek.



a Szovjetunió utolsó éveiben a raktárakat az akkori céloknak megfelelően építőanyagot tárolására használták. 1985-ben helyi, majd később országos műemléki státust kaptak.



ma már az összes raktárépület rom, de rengeteg tó, vízesés és forrás ékesíti a régi ipari területet.




a forrásvíz egész évben állandó hőmérsékletű és az így kialakult mikroklíma miatt állítólag egész évben zöldell a növényzet.



2011 júniusban néhány aktív helyi összeszedte a szemet (a kezdeményezést nem különösebben támogatták a helyi hatóságok)
 

A Paramonovski raktárak (ún. "Paramons") a helyiek kedvelt helye lett, kicsik és nagyok úszkálnak a medencévé alakult raktár-romban, meg persze a turisták is járnak erre a műemléképületek miatt.

 


a "bennszülöttek" sűrűn töltik itt a Don-parti raktárak romjai között a nyári, kánikulás napokat. valamikor egy feltörő forrás alakította egzotikus fürdővé az épület maradványait.

via: EЯ

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatnezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr443089789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zen_dubhist 2011.09.21. 11:24:36

meg a lila vízililiomok (Nymphaea caerulea) mekkora ászság már.
süti beállítások módosítása